GreekEnglish (UK)

Ελληνική Εταιρία Προστασίας
& Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων-ΕΛΕΠΑΠ

.

 AGALITSES2AGALITSES1

ΕΛΕΠΑΠ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δράσεις Τμημάτων Πρώιμης Παρέμβασης
Εκπαιδευτική Χρονιά 2015-2016

Ιανουάριος

 • Επίσκεψη του ποδοσφαιρικού ομίλου γυναικών Περάματος στη Πρώιμη Παρέμβαση.Οι αθλήτριες χάρισαν μπάλες ποδοσφαίρου και αθλητικές φόρμες , εισπράττονταςπολλάχαμόγελακαιαγκαλιέςαπόταπαιδιάμας.
 • Παρακολούθηση επιμορφωτικής ημερίδας από τις Παιδαγωγούς των τμημάτων , με τίτλο “Διαχείριση των Κοινωνικών σχέσεων στα σχολεία” στο πλαίσιο του προγράμματος , “Erasmus + Mindset” , που διοργανώθηκε από το Παιδαγωγικό τμήμα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Φεβρουάριος

 • Κοπή πίτας της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων.
 • Παρακολούθηση από τις Παιδαγωγούς των τμημάτων , των εργασιών του εκπαιδευτικού σεμιναρίου “Θετική φροντίδα στην άνοια” , που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα με δωρεά του Ιδρύματος Σταυρος Νίαρχος , Επιστημονικός Υπεύθυνος : Παππάς Ευάγγελος – Ψυχίατρος .
 • Επίσκεψη φοιτητών του τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Ηπείρου και παρακολούθηση, ανοικτού μαθήματος με θέμα “Εκπαιδευτικές προσεγγίσεις στον Αυτισμό”, που παρουσιάστηκε από τις Παιδαγωγούς της Πρωιμης Παρέμβασης.

Μάρτιος

 • Ανοιξιατικές κατασκευές και μουσικοκινητικά παιχνίδια , από τα τμήματα Πρώιμης Παρέμβασης.
 • Εορτασμός τις Τσικνοπέμπτης με αναβίωση παραδοσιακών εθίμων στον προάυλιο χώρο της ΕΛΕΠΑΠ.
 • Αποκριάτικη γιορτή της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων με τη συμμετοχή των τμημάτων της Πρώιμης Παρέμβασης . Παρουσίαση του μουσικοχορευτικού δρώμενου “Ρώσικο Καρναβάλι”, με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, παρουσία πολλών φορέων της πόλης.
 • Παράσταση κουκλοθεάτρου και κατασκευή κούκλας , στα πλαίσια της εβδομάδας κουκλοθέατρου, από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Απρίλιος

 • Επίσκεψη από την Ψυχολόγο του κέντρου Αμυμώνη Αθηνών και ενημέρωση για το πρόγραμμα υποστήριξης οικογενειών και προσωπικού εκπαίδευσης παιδιων με προβλήματα όρασης 0-10 ετών από την επαρχία.

Μάιος

 • Επίσκεψη από τα ΚΕΔΥ Ιωαννίνων , με σκοπό την αξιολόγηση των παιδιών της Πρώμης Παρέμβασης.
 • Παρακολόυθηση μουσικού προγράμματος από τη στρατωτική μπάντα 8η Μεραρχίας Ιωαννίνων, στον αίθριο χώρο της ΕΛΕΠΑΠ.

Ιούνιος

 • Συμμετοχή των εκπαιδευτικών της Πρώιμης Παρέμβασης στο ετήσιο σεμινάριο ΕΛΕΠΑΠ , που πραγματοποίθηκε στην Αθήνα .

Ιούλιος

 • Καλοκαιρινή γιορτή της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων με θέμα “Καλοκαιρινό δειλινό” που πραγματοποιήθηκε στο παραλίμνιο χώρο “Θεατράκι , Σκάλα Ιωαννίνων”. Τα παιδιά της Πρώιμης Παρέμβασης, τραγούδησαν καντάδες με συνοδεία κιθάρας.

Σεπτέμβριος

 • Μουσικό αφιέρωμα στο Μάνο Χατζηδάκη , με τη συμμετοχή των παιδιών της Πρώιμης Παρέμβασης, με τη συνοδεία της στρατιωτικής μπάντας 8ης Μεραρχίας Ιωαννίνων.

Οκτώβριος

 • Γιορτή του “ΟΧΙ” , με συμμετοχή των παιδιών από τα τμήματα της Πρώιμης Παρέμβασης.

Νοέμβριος

 • Φιλανθρωπικό γκαλά από το σωματείο “Δύναμη ζωής και αγάπη”.
 • Επίσκεψη φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο της “Social Erasmus Week”.

Δεκέμβριος

 • Επισκέψεις των Γυμνασίων της πόλης , ξενάγηση και ενημέρωση των παιδιών και των καθηγητών τους στους χώρους της Πρώιμης Παρέμβασης .
 • Επίσκεψη του δημοτικού παιδικού σταθμού Καρδαμιτσίων Ιωαννίνων . Συμβιωματική διδασκαλεία των παιδιών της Πρώιμης Παρέμβασης καιν των παιδιών του παιδικού σταθμού , με τη συμβολή των παιδαγωγών και του μουσικού της ΕΛΕΠΑΠ.
 • Χριστουγεννιάτικη γιορτή της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων με θέμα “Χριστούγεννα στην καρδιά μας” που πραγματοποιήθηκε , στο Πνευματικό κέντρο δήμου Ιωαννιτών , με τη συνεργασία ηθοποιών του Θεάτρου “Έκφραση” .


 
ΝΕΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

«ΖΟΥΖΟΥΝΟΧΩΡΑ»

            Την  1η Οκτωβρίου 2014 η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων εγκαινίασε ένα ειδικό πρόγραμμα ημερήσιας  φροντίδας για βρέφη. Στο τμήμα αυτό φιλοξενούνται παιδιά βρεφικής αλλά και προνηπιακής ηλικίας, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα ανωριμότητας, έχουν καθυστέρηση στον εκφραστικό λόγο καθώς επίσης υπερκινητικότητα και διάσπαση προσοχής.

            Στην αρχή του προγράμματος επικεντρωθήκαμε στην προσαρμογή των παιδιών στο τμήμα καθώς είναι η πρώτη φορά που αφήνουν το οικογενειακό περιβάλλον και εντάσσονται σε σχολικό πλαίσιο. Μόλις τα παιδιά ένιωσαν άνετα στο νέο τους χώρο θέσαμε ως στόχο την εξοικείωσή τους με τις καθημερινές συνήθειες οι οποίες τα φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην ανεξαρτητοποίησή τους. Έτσι, λοιπόν, το να μάθουν να ντύνονται μόνα τους ή να χρησιμοποιούν το πιρούνι για να φάνε έγινε μέρος της συνεχούς μας προσπάθειας. Πράγματα που σε εμάς φαίνονται απλά, όπως το να κάθομαι στην καρέκλα χωρίς να σηκώνομαι ή το να περιμένω τη σειρά μου, φαντάζουν ως άθλος στα μάτια των παιδιών.

            Στο μικρό διάστημα που λειτουργεί το τμήμα έχουμε καταφέρει μέσα από το παιχνίδι την εξοικείωση των παιδιών με το μέτρημα έως τον αριθμό δέκα αλλά και την ονομασία των ημερών της εβδομάδας. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν τα χρώματα με συμμάχους τους μαρκαδόρους και τα πινέλα τους, που μετά από πολλή προσπάθεια καταφέρνουν να κρατούν σωστά. Μέσα από τις δράσεις της ΕΛΕΠΑΠ τα παιδιά συμμετέχουν σε γιορτές και μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται καθώς έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.

            Αυτή τη στιγμή στο τμήμα φιλοξενούνται  τέσσερα παιδιά ηλικίας από 2,5 έως και 4 ετών. Στόχος μας είναι να γνωστοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Κεντρικός άξονας της δουλειάς μας είναι η αγάπη μας γι’ αυτά τα παιδιά και η ανταμοιβή μας είναι μεγάλη: ξεκινάει από ένα χάδι και τελειώνει με μια αγκαλιά.
z3 small

 

z3 smallΠΡΟΤΥΠΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΡΩΙΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

<<ΑΓΚΑΛΙΤΣΕΣ>>

 Στο  πρόγραμμα  γίνονται  δεκτά  παιδιά  από  2  έως  7  ετών  που παρουσιάζουν  κινητικές, αισθητηριακές  και  αναπτυξιακές διαταραχές. Προϋποθέσεις  ένταξης  των  παιδιών  είναι: το  φυσιολογικό  έως  και  οριακό  νοητικό  δυναμικό, η  μετρίου  βαθμού  κινητική  δυσκολία  και  η  δυνατότητα  ομαδοποίησης  βάσει  ηλικίας  και  ικανοτήτων.

Οι στόχοι  του  προγράμματος  καλύπτουν  τη  γνωστική,  κοινωνικοσυναισθηματική, ψυχοκινητική  και  αισθητική  ανάπτυξη  των  παιδιών με  πρωταρχικό  σκοπό  την  ολόπλευρη  ανάπτυξή  τους  και  την  εύρεση  του  κατάλληλου γι΄ αυτά  εκπαιδευτικού  πλαισίου. Για  την  επίτευξη  των  παραπάνω  στόχων  σχεδιάζονται  ειδικά   εκπαιδευτικά  προγράμματα προσαρμοσμένα στις  ανάγκες,  στις  ικανότητες  και  στα  ενδιαφέροντα  των  παιδιών, τόσο  σε  ατομικό, όσο  και  σε  ομαδικό  επίπεδο.

Τα  παιδιά  που  φοιτούν  στο  Πρόγραμμα  Πρώιμης  Παρέμβασης  πραγματοποιούν  παράλληλα  και  τις  απαραίτητες  για  την  αποκατάστασή  τους  θεραπείες (Φ/Θ, Ε/Θ, Λ/Θ, Μ/Θ, Θ/Κ, Β/Β) σε  ατομικό  και  ομαδικό  επίπεδο. Έχουν  σχεδιαστεί  καθορισμένες  μηνιαίες  συμβουλευτικές  και  ενημερωτικές  συναντήσεις  σε  ατομικό  επίπεδο  με  τους  γονείς  και  κηδεμόνες  των  παιδιών  προκειμένου να  συζητήσουν  με  το εκπαιδευτικό  και  θεραπευτικό  προσωπικό  για  την  εξέλιξη  του  παιδιού  τους  στο  πρόγραμμα   καθώς  και  να  πάρουν  συγκεκριμένες  οδηγίες-τρόπους  εργασίας - στο  σπίτι.

Για  όσα  παιδιά  ολοκληρώνουν  το  πρόγραμμα  και  έχουν  κριθεί  κατάλληλα  από  τη  διεπιστημονική ομάδα  να  συνεχίσουν  τη  φοίτησή  τους  σε  σχολείο  γενικής  εκπαίδευσης  επιλέγεται  η  μορφή  ένταξης  που  ανταποκρίνεται  στις  ανάγκες  τους.Ταυτόχρονα, σχεδιάζονται  και  υλοποιούνται  συναντήσεις  με  τα  KΕΔΔΥ  καθώς  και  με  τη  διεύθυνση  των  δημοτικών  σχολείων  που  βρίσκονται  κοντά  στον  τόπο  κατοικίας  των  παιδιών.
a7 small
 
ΔΡΑΣΕΙΣ 2013
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013
Το τμήμα πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Σοφία-Γραμμόζη-Σωπίκη , διοργανώνει αφήγηση του παραμυθιού
<< Η χάντρα η ασημένια η χρυσομαλαματένια >>.
Συμμετέχουν:το νηπιαγωγείο πρώιμης παρέμβασης ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων
                     το δημοτικό σχολείο Ανατολής Ιωαννίνων
                     το τμήμα ενηλίκων ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων
                     το δημοτικό σχολείο ΣΑΠ Ιωαννίνων
Τα παιδιά ζωγραφίζουν αγαπημένες σκηνές του παραμυθιού που παρουσιάζονται σε μορφή έκθεσης στους χώρους ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013
α. Διοργάνωση γιορτής με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Το τμήμα πρώιμης παρέμβασης παρουσιάζει χορευτικό πρόγραμμα με ζωντανή μουσική ορχήστρα και παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου. Καλεσμένοι, η χορωδία γυναικών ΚΑΠΗ Ανατολής Ιωαννίνων και το τμήμα ενηλίκων.
β. Αποκριάτικη εκδήλωση του τμήματος πρώιμης παρέμβασης σε συνεργασία με τη συγγραφέα κ. Σοφία-Γραμμόζη-Σωπίκη, με τίτλο <<Ο Αρλεκίνος>>. Αφήγηση του μύθου του αρλεκίνου , εθιμοτυπικό χορευτικό του δημοτικού σχολείου Ανατολής και αποκριάτικες κατασκευές (μάσκες και αρλεκίνοι) από όλους τους συμμετέχοντες.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2013
Μουσικοχορευτικό δρώμενο από το νηπιαγωγείο πρώιμης παρέμβασης, με αποκριάτικους χορούς, τραγούδια και το παραδοσιακό τσίκνισμα στους χώρους του νηπιαγωγείου.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2013
Καλοκαιρινή μουσικοχορευτική γιορτή του τμήματος πρώιμης παρέμβασης με θέμα:’’Όλα τα παιδάκια είναι λουλουδάκια’’. Παρουσίαση DVD της σχολικής χρονιάς που πέρασε με φωτογραφίες των παιδιών. Τα παιδιά χορεύουν τραγουδούν και μοιράζουν γλάστρες με καλοκαιρινά λουλούδια που τα ίδια φύτεψαν και φρόντισαν με αγάπη στον κήπο του νηπιαγωγείου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2013
Σχεδιασμός και οργάνωση-επίπλωσης των νέων χώρων της πρώιμης παρέμβασης , βάσει της μεθόδου TEACCH.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013
α. Γιορτή της επετείου του ‘’ΟΧΙ’’ με ποιήματα και τραγούδια από τους μαθητές του νηπιαγωγείου της πρώιμης παρέμβασης.
β. Συμμετοχή στο τριήμερο πανελλήνιο συνέδριο Αυτισμού που διοργανώνει ο σύλλογος Αυτιστικών Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013
Εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων των προγραμμάτων της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, δωρεά ιδρύματος Σταύρου-Νιάρχου. Αγιασμός και ξενάγηση στους χώρους του νηπιαγωγείου πρώιμης παρέμβασης του τμήματος ημερήσιας φροντίδας βρεφών και του τμήματος Ενηλίκων.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013
α. Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος του νηπιαγωγείου της πρώιμης παρέμβασης από τις ειδικές παιδαγωγούς Ειρήνη Μιτροφάν και Κατερίνα Παππά , στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας αναπηρίας , στους χώρους του δημοτικού θεάτρου Ιωαννίνων. Μαρτυρία μητέρας παιδιού του τμήματος μας και προβολή DVD με τη δράση της πρώιμης παρέμβασης. Τίτλος παρουσίασης :
<<Πρώιμη παρέμβαση-πρώιμες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και τα αποτελέσματα τους>>
β. Χριστουγεννιάτικη γιορτή. Η πρώιμη παρέμβαση, τραγουδά τα κάλαντα, χορεύει χριστουγεννιάτικα τραγούδια και συναντά τον Αη-Βασίλη μαζί με το τμήμα ημερήσιας φροντίδας βρεφών.
 

 a8 small 
εΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥς ΜΕΓΑΛΟΥς ΕΥΕΡΓΕΤΕς ΜΑΣ
supportersupportersupportersupportersupportersupporter
supportersupportersupportersupportersupportersupporter
supportersupportersupportersupportersupporter