GreekEnglish (UK)

Ελληνική Εταιρία Προστασίας
& Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων-ΕΛΕΠΑΠ

.

afisa1940
Περισσότερα από 100.000 παιδιά  με κινητικές κυρίως αναπηρίες και εγκεφαλική παράλυση έχουν κάνει κοντά μας, τα δικά τους μικρά ή μεγάλα βήματα. Είναι ευπρόσδεκτα στο «σπίτι» τους, ακόμη και όταν έχουν πια ενηλικιωθεί. Άλλωστε, οι οικογένειές τους είναι οι μεγάλοι μας συνοδοιπόροι. Στα 6 κέντρα της ΕΛΕΠΑΠ, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο και Αγρίνιο, η δουλειά που γίνεται είναι συστηματική και η φροντίδα για το παιδί που έρχεται σε εμάς δεδομένη. Σε πανελλαδικό επίπεδο, πάνω από 1000 παιδιά συμμετέχουν, καθημερινά, σε θεραπευτικά, συμβουλευτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Με το πλούσιο έργο της, η ΕΛΕΠΑΠ έχει ουσιαστικά χαρτογραφήσει, τα τελευταία 70 χρόνια, την επιδημιολογία της παιδικής κινητικής αναπηρίας στην Ελλάδα. Η ΕΛΕΠΑΠ ξεκινά το 1937 με στόχο να βάλει κατά μέρος «τα σωματικά μειονεκτήματα» του ανάπηρου παιδιού και να το βγάλει «από το περιθώριο της ζωής». Ο αγώνας ανακόπτεται στη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, οπότε και παρατηρείται έξαρση των αναπηριών- οι τραυματισμοί από τον πόλεμο δυσχεραίνουν την κατάσταση ενώ κάνουν την εμφάνισή τους  στερητικές παιδικές νόσοι όπως η ραχίτιδα. Με την επιδημία της πολυομυελίτιδας που ξεσπά το 1949, η ΕΛΕΠΑΠ περιθάλπει 599 παιδιά. Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, τα παιδιά με κινητικά προβλήματα λόγω της πολυομελίτιδας αποτελούν το 1/3 των περιστατικών που χρήζουν περίθαλψη. Τα περιστατικά πολυομελίτιδας μειώνονται δραστικά στη δεκαετία του ’70, ενώ παύουν να υφίστανται στη δεκαετία του ’80.

 
 
 
paidia1937Τη δεκαετία του ’70, ένα σημαντικό ποσοστό της παιδικής κινητικής αναπηρίας οφείλεται  σε μαιευτικές παραλύσεις. Το ποσοστό αρχίζει να μειώνεται σημαντικά στις αρχές του ’80, λόγω της καλύτερης περίθαλψης κατά τη διάρκεια του τοκετού και την αύξηση των καισαρικών τομών.
Η συχνότητα της εγκεφαλικής παράλυσης ωστόσο παραμένει σταθερή, καθώς επιβιώνουν όλο και μικρότερα πρόωρα νεογνά.  Η εγκεφαλική παράλυση αφορά το 1-2‰ των παιδιών που γεννιούνται ζωντανά. Οι παθήσεις που μεταβιβάζονται γενετικά και επηρεάζουν το σχηματισμό του εμβρυακού σκελετού παρουσιάζουν μείωση-μπορούν να εντοπιστούν με υπερήχους. Τα μεταβολικά όμως νοσήματα αποτελούν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
 
 
 
 
Σήμερα καταγράφεται αύξηση παιδιών με κινητική αναπηρία λόγω:
1.    Του μεγαλύτερου αριθμού παιδικών ατυχημάτων.
2.    Της αρνητικής πρωτιάς στην ύπαρξη τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.
Με βάση το πλούσιο έργο της ΕΛΕΠΑΠ στον τομέα της θεραπείας και αποκατάστασης του παιδιού με αναπηρία, προκύπτει ότι σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κινητική αναπηρία χρειάζονται μια συντονισμένη, ολιστική και εξατομικευμένη αποκαταστασιακή προσέγγιση. Εκτός από την ιατρική παρακολούθηση και τη θεραπεία, το παιδί πρέπει να παρακολουθεί προγράμματα ενδυνάμωσης των λειτουργιών μάθησης (όπως η προσοχή, η συγκέντρωση, η ομιλία, η συνθετική και αναλυτική σκέψη), αλλά και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, ειδικής εκπαίδευσης, εργονομίας, συμβουλευτικής υποστήριξης και κοινωνικής στήριξης.
 
80 ΧΡΟΝΙΑ
Ο παλαιότερος φιλανθρωπικός οργανισμός της χώρας έχτισε «το δικαίωμα των παιδιών σε μία ισότιμη ζωή» σταθερά, με γερά θεμέλια. Κάθε δεκαετία που περνούσε,  η ΕΛΕΠΑΠ έβαζε και ένα λιθαράκι- μέσα από νέα προγράμματα, θεραπείες, οργανωμένα ιατρεία, σοβαρή ψυχολογική υποστήριξη. Θέλησε να οικοδομήσει ένα μέλλον πιο αυτόνομο και πιο φωτεινό για τα παιδιά της. Η ΕΛΕΠΑΠ μεγάλωσε τα εβδομήντα αυτά χρόνια, όπως μεγάλωσαν και τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ που σήμερα ετοιμάζονται πια για να κάνουν τα δικά τους «βήματα ζωής».
70-80d_resize 70-80a resize
 
 

 

εΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥς ΜΕΓΑΛΟΥς ΕΥΕΡΓΕΤΕς ΜΑΣ
supportersupportersupportersupportersupportersupporter
supportersupportersupportersupportersupportersupporter
supportersupportersupportersupportersupporter